Type
Woning
Locatie
Italië
Jaar
2013
Bron actief wonen 12/03/15
Ca’Mattei is het vakantiehuis dat architecten Sigrid Custers en Barent Bulcke, samen BBSC Architects. verbouwden en inrichtten. Authentiek buiten, hip kosmopolitisch binnen, maar de grote ster is toch het uitzicht. ‘Als ik aan het zwembad zit, ben ik na drie dagen aan bladzijde twintig van mijn boek, altijd is er wel iets te zien’, aldus Barent.
Zoals wel meer mensen keken Sigrid en Barent tijdens vakanties in Italië vaak naar de vitrine van het lokale immokantoor. Tot ze beslisten dat het niet bij een droom zou blijven. Tijdens een herfstvakantie een paar jaar geleden reden ze naar de Marken en maakten een rist afspraken met lokale makelaars, tot acht per dag. ‘We hebben toen veel ruïnes gezien, tot de makelaar zei: ik denk dat ik iets heb voor jullie’, vertelt Sigrid. Het ging om een oude hoeve waarin een Duitse dame 14 jaar eerder haar intrek had genomen. Na het overlijden van haar man wilde ze weer naar Duitsland. ‘Het huis was al verbouwd, met een nieuw dak en alle voorzieningen, maar de indeling was niet zoals we wilden; de keuken was bijvoorbeeld boven.
Op de benedenverdieping bevonden zich een schildersatelier en gastenverblijf. Daar maakten Sigrid en Barent een lichte open leefruimte met open keuken van. Nog op de benedenverdieping kwam ‘de studio’: een kleine living, badkamer en slaapkamer. Boven zijn er nog vier ruime slaapkamers, elk met een eigen badkamer, en een grote living, ingericht in een hippe kosmopolitische stijl, zodat het huis ook ‘s winters een comfortabele plek heeft om te relaxen.
‘We noemen het hier de Ardennen van Italië.’ ‘Toen we op zoek gingen naar een huis, hadden we een tienpuntenlijstje gemaakt.’ Een van de punten was een hellend terrein omdat we graag een infinity pool wilden: een zwembad dat overloopt in het landschap.’ Andere punten waren dat de zee niet verder dan een half uur rijden mocht zijn, en dat er winkels in de buurt lagen. ‘We wilden rust en een mooi landschap, maar wilden geen uur in de wagen zitten om naar de bakker te gaan.’